Начинът ни работа с Jira

Начинът ни работа с Jira

Използването на Atlassian JIRA като наш основен инструмент за работни потоци осигурява стабилна основа за нашите процеси по предлагане на услуги на клиентите ни.

Тъй като искаме да оптимизираме операциите си, като ни позволяваме систематично да обработваме и поддържаме все повече и повече JIRA задачи, искаме да гарантираме, че процесите ни съответстват на най-добрите практики в индустрията и постоянно се развиват. Този подход не само повишава производителността на екипа ни, но също така гарантира, че предоставяме първокласно обслужване на клиентите си.

Тази йерархия е ефективна, защото позволява общ поглед върху проекта (чрез Epics), докато също така предоставя детайли за това, което трябва да бъде направено на по-гранулирано ниво (чрез User Stories и Tasks). Тя също така помага за приоритизиране на задачите, проследяване на напредъка и управление на промените.

BACKLOG

IN PROGRESS

IN REVIEW

DONE
EPIC
Това е най-високото ниво и представлява голям обем работа, който може да бъде разделен на по-малки задачи. Epic може да бъде функция, клиентска заявка или бизнес изискване. Обикновено това е нещо, което ще отнеме няколко спринта, за да бъде завършено.
USER STORY
User Story е малка, самостоятелна единица работа, която може да бъде завършена в един спринт. Тя е написана от гледната точка на крайния потребител, описвайки какво иска да постигне, защо е важно и какъв е желаният резултат.
TASK
Всяка User Story може да бъде разделена допълнително на Задачи. Задачите са най-малките единици работа и описват конкретни дейности, необходими за завършване на User Story. Обикновено това е нещо, което може да бъде завършено за няколко дни или по-малко.